Een kleine geschiedenis van Almere
Drie Generaties Boom
Lokatie Buitengebied, Kemphaanstraat
Geplant 2 december 2006
Nederlandse naam Zomereik
Latijnse naam Quercus robur
Sake, Evert en Mark
Almere is een jonge stad. Maar er zijn al generaties mee verbonden.
Sake, Evert en Mark zijn achtereenvolgens opa, vader en zoon. Van alle drie stond de wieg in Friesland maar het arbeidzame leven speelde zich gedeeltelijk of volledig af in Almere en ook nog eens op hetzelfde vakgebied.
Sake Banga (geboren 1923, overleden 2019) kwam in 1971 in dienst van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Sake was opzichter en hield zich bezig met onder meer de aanplant van het Almeerderhout. Hij heeft op het stadslandgoed gewoond, waarbij de kleinkinderen in de bomen klommen waar nu de apen spelen. Op zijn 65e trok Sake zich met zijn vrouw Ankje terug in Friesland waar hij een boek schrijft over zijn leven in Friesland, ‘Minsken yn in úthoeke; in kronyk fan de Dongeradielen’ dat in 2006 wordt uitgegeven.
Evert (geboren 1951) ging in 1982 bij dezelfde rijksdienst aan de slag en ging later over naar de gemeente Almere. Dat markeert ook de belangrijke overgang van aanplant naar beheer, van nieuw naar bestaand en van ontwerp naar gebruik. Evert, nu met pensioen, was voor de gemeente in verschillende functies actief met het beheer van bossen en stedelijk groen.
Mark (geboren 1979) is als bomenspecialist in Almere werkzaam geweest. Hij won graag prijzen in competities die met regelmaat door de groenbranche werden georganiseerd. Zijn werk met bomen heeft ook een creatieve component. Een voorbeeld is de houten leeuw dat op de speelhof van het stadslandgoed is te zien, of de houten ekster bij het Eksternest in het Vroege Vogelbos.
De zomereik is door de familie Banga geplant op 2 december 2006.