Een kleine geschiedenis van Almere

Ben
De Japanse notenboom kijkt uit over de vijver, een gewilde locatie voor trouwfoto's. Foto 2021.

Ben te Raa Boom

Lokatie Haven, Vroege Vogelbos
Geplant 1994
Nederlandse naam Japanse notenboom
Latijnse naam Ginkgo Biloba
Coördinaten 52.350791, 5.211788

Meerkernig of bandstad

De schrijver van de teksten van ‘Boomverhalen’ heeft, toen hij op het Eksternest werkzaam was, onder werktijd een artikel vervaardigd en daarvoor, na publicatie in een landelijk tijdschrift, een vergoeding ontvangen van zeggen en schrijven honderd Nederlandse guldens.

Dat was aan een ieder bekend die het wilde weten.

Maar, in het stuk staat iets over de ‘meerkernige opzet’ van Almere en dat bevalt sommigen niet, meer in het bijzonder enkele personen hoog in de gemeentelijke organisatie, want sinds kort, nieuw beleid, was sprake van Almere als ‘bandstad’.

Zoals gebruikelijk in een ambtelijk orgaan gaat dan een vermaning uit, via de hiërarchische weg, helemaal tot aan beneden aan toe. Daarbij zwelt zo’n berisping aan tot orkaankracht.
De chef die de berisping moet overbrengen is Hans Warrink.
Waarom hij de vermaning nooit heeft overgebracht, heeft hij nooit verteld. Ofwel hij vond het onzin, die kans is groot, ofwel hij moet gedacht hebben ‘het ene oor in, het ander oor uit’. Ook daarin zou hij gelijk hebben gehad.

Al goed, het voorval was memorabel genoeg om een boom te planten. Tenslotte was er een budget. Van de honderd gulden is een Ginkgo Biloba aangeschaft en geplant bij de vijver vlak achter het Eksternest.