Een kleine geschiedenis van Almere

Berk
Foto 2021

Berk van het Bivak

Lokatie Haven, Hofmark 129
Geplant 1976
Nederlandse naam Ruwe berk
Latijnse naam Betula pendula
Coördinaten 52.345145, 5.233026

De eerste boom in een tuin

Bij Wim Leeman sprong een vonk over, toen hij het helgele koolzaad zag en de geur van het gewas opsnoof. Daar wilde hij wonen en werken!

Zijn werkgever, de rijkspolitie, stationeerde hem in Almere. En zo werd agent Leeman de eerste gezagsdrager van Almere.

Er was niet veel. Zelfs geen naam voor de plek waar ze zouden wonen. Leeman en zijn vrouw bedachten ‘bivak’, de naam die nu nog aan het pleintje is verbonden. Een historische plek, want op 1 december 1975 werden hier de sleutels uitgereikt aan de allereerste inwoners van Almere.
“We woonden in luxe wooncaravans met alles erop en eraan”, herinnert Leeman zich. Maar wat ontbrak, dat waren bomen. En zo werd deze berk de eerste door een inwoner van Almere geplante boom.

Toen de eerste woningen op de Schoolwerf klaar waren, kon het Bivak afgebroken worden. De familie Leeman zocht tijdelijk elders onderdak, totdat hun nieuwe woning aan de Hofmark klaar zou zijn. Ze hadden besloten dat de berk een levende herinnering zou blijven aan het allereerste moment van bewoning van de nieuwe stad Almere. Voor de berk werd een tijdelijke verblijfplaats gezocht.

De woning kwam in 1979 klaar. De boom kreeg een prominente plaats, pal voor het huis. Inmiddels is de gepensioneerde Leeman verhuisd naar Drente: “Bij een bezoek aan Almere gaan we nog wel eens kijken op de Hofmark, of de berk er nog staat.”
De huidige bewoners, Victor en Annemieke Sprenkels, genieten volop van de berk. “Zittend in de tuin, als we ons koesteren in de middagzon, zien we de berk elk jaar groter worden en verder boven de daknok uitkomen. Hele kolonies vogels bevolken het takkenhuis dat ze gebruiken als podium of als uitkijkpost”, aldus de heer des huizes.