Een kleine geschiedenis van Almere

Oudste
De oudste heg van Almere is te vinden op De Blocq van Kuffeler.

Oudste heg

Lokatie Buitengebied, De Blocq van Kuffeler
Coördinaten 52.417213, 5.220593

De oudste heg van Almere


Op het groene grasveldje tegenover de vijftien woningen van de Blocq van Kuffeler staan bomen die naar alle waarschijnlijkheid in het jaar 1969 of 1970 zijn geplant. Ook moet in deze periode de heg zijn aangeplant die nu te zien is rondom het gebouw van Flevolandschap (toen een pension).

De informatie komt van Hendrik Jan Brem. Hij betrok samen met zijn vrouw in januari 1971 èèn van de vijftien woningen op de Blocq van Kuffeler. Hij was toen net in dienst van de Directie Zuiderzeewerken, een onderdeel van Rijkswaterstaat. Brem werkte als sluiswachter en hij verzorgde in die tijd ook het groen rondom de sluis. Later deed hij dat in dienst van de provincie Flevoland.
Sinds het begin van de jaren zestig werd gewerkt aan de aanleg van de verschillende dijkvakken van de huidige Oostvaarders- en IJmeerdijk, die onderdeel zijn van de dijk rondom Zuidelijk Flevoland.
In 1962 kwam bij het Oostvaardersdiep een bouwput gereed waarin later een sluis en een gemaal (dit gemaal pompte Zuidelijk Flevoland in 1976/1968 droog) zou worden aangelegd.
Zuiderzeewerken had bij Pampushaven al in 1961 tijdelijke houten onderkomens neergezet. Op 22 april 1964 werd bij het Oostvaardersdiep een dienstpension opgeleverd dat geschikt was voor permanente bewoning. Het bestond uit het pension zelf, een woning en een schuur en was geheel per schip aangevoerd. Voor het verzorgen van inwonende personen werd door Zuiderzeewerken het echtpaar Schinkel aangesteld. Er werden ook woningen gebouwd en er worden bomen aangeplant.
De bomen tegenover de woningen op de Blocq van Kuffeler zijn niet te herkennen als oudste aangeplante bomen van Almere als je het aan hun dikte zou moeten beoordelen. Dat komt omdat ze in een zand zijn aangeplant en ze op schrale grond nauwelijks groeien. Ze hebben daardoor wel een mooie compacte vorm gekregen.

Ook de heg rondom het grasveld, de rozenbottels en het afsluitende bosje zijn uit deze jaren. Op het grasveld staat de Woningnieuwbouwboom (met gedenkbordje) die in de jaren negentig is geplant.

In het voormalige dienstpension is nu het bezoekerscentrum De Trekvogel gehuisvest. Het is een uitvalsbasis voor vogelliefhebbers die de nabijgelegen Lepelaarplassen bezoeken. De Blocq van Kuffeler zelf is een 'verdwaald' woonwijkje geworden. Het wordt gedomineerd door de meestal rustige werkhaven, de klapperende masten van de jachthaven en de weidse luchten van het Markermeer. Het is de periferie van Almere, zowel ruimtelijk als historisch.