Een kleine geschiedenis van Almere


Beatrixlinde

Lokatie Stad, Koningin Beatrixpark
Geplant 27 november 1981
Nederlandse naam Koningslinde
Latijnse naam Tilia x europaea 'Koningslinde'
Coördinaten 52.377689, 5.195487

Het wonderbaarlijke herstel

De boom waaraan een heel bijzonder verhaal is verbonden is de Beatrixlinde. Het begint in 1981.

De stad is in rep en roer als bekend wordt dat koningin Beatrix komt. Straten en wegen krijgen een extra veegbeurt, graffiti worden verwijderd, notabelen maken zich op en de agenten krijgen nieuwe spulletjes. Koningin Beatrix bezoekt Almere op 27 november 1981. Zij plant een boom, een linde, de eerste boom van het park dat haar naam gaat dragen, het Koningin Beatrixpark. Na de officiële handeling lijkt alles goed te gaan. Het park wordt tijdens het plantseizoen 1982/1983 voltooid.
Helaas slaat het noodlot toe. De dag na Luilak 1983 bleek de linde op precies tachtig centimeter hoogte te zijn doorgezaagd.
De kroon van de boom was meegenomen. Slechts een kommervolle aanblik van de stam restte. Van de dader is geen spoor en men wilde het voorval geheimhouden. De onttroonde boom werd verwijderd en de ‘keizerkareltruc’ toegepast: een nieuwe linde wordt teruggezet. [1]

Toch kwam de wandaad aan het licht. De mensen waren verontwaardigd.
De toenmalige landdrost, Han Lammers, opperde het idee om in het park een bomenlaan aan te leggen, van vernielde bomen. Hij verwachtte dat de nieuwe aanplant ook zou worden vernield. De verantwoordelijke uitvoerder ter plekke, Herman Navis, is met het idee naar zijn baas gegaan.
Het is vervolgens besproken op het niveau van de directie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, maar daar moest men er niets van hebben. De rijksdienst was tenslotte verantwoordelijk voor de aanleg van het Koningin Beatrixpark.
Ongetwijfeld speelde nog een vers incident mee, de ruzie tussen Lammers en de directeur van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, Roel van Duin, over wie de koningin terzijde mocht staan bij de aanplant. Het was de hoogste vertegenwoordiger van het openbaar bestuur in Almere, Lammers, versus de hoogste ambtenaar in Flevoland, Van Duin. De laatste won.
Navis kreeg de boodschap dat hij zich moest ontdoen van het restant, de stomp. De Almeerder Rinus Hofs was werkzaam bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en collega van Navis. Als echte groenman trok hij zich het lot aan van de koningslinde. Hij ging naar de stortplaats. Daar lag de stam, wist hij. Hij vond de boom en plantte de stomp in de Noordoostpolder bij zijn broer, die een boerderij had in Marknesse. De stomp was zo levenskrachtig dat allemaal nieuwe loten op de stomp uitliepen die geleidelijk aan zijn weggesnoeid. Hierbij is één van de loten aangehouden en die heeft de nieuwe spil (stam) gevormd van de huidige linde.

In het voorjaar van 1993 nam het Genootschap Het Levende Huis het initiatief om de linde terug te halen en weer een prominente plaats te geven in Almere. [2] Als nieuwe locatie werd het pleintje langs het Deventerpad in Almere Stad gekozen. Daar was door de gemeente een plek gereserveerd voor een bijzondere en beeldbepalende boom. En zo geschiedde.

Han Lammers, in zijn hoedanigheid als commissaris van de Koningin in Flevoland, nam in naam van haar de schop ter hand en verrichtte de herplant, geholpen door de voorzitter van het Genootschap Het Levende Huis, Bert Gijsberts. En toch zou de linde nog eenmaal moeten verhuizen. Op zaterdag 20 februari 1999 keerde de Beatrixlinde terug naar de plek waar zij bijna twintig jaar voor het eerst was geplant, het Koningin Beatrixpark. Voor de gemeente Almere markeerde de aanplant in februari 1999 het begin van de herinrichting van het Koningin Beatrixpark.

[1] De middeleeuwse keizer Karel de Grote liet linden omhakken vanwege de heidense volksgebruiken rondom deze boom. Maar zo gauw hij zich had omgekeerd plantten de mensen snel een nieuwe linde.
[2] Deze linde is uiteindelijk vier keer geplant: op 27 november 1981, in 1983, op 24 maart 1993 en op 20 februari 1999.
Op ongeveer een meter boven de grond is in de stam van deze boom een verdikking te zien. Op deze plek is de Beatrixlinde doormidden gezaagd.