Een kleine geschiedenis van Almere

Klein
Foto Herbert Koster, 2021

Klein Duimpje

Lokatie Buitengebied, Kloosterbos
Geplant 24 mei 2012
Nederlandse naam Moerascipres
Latijnse naam Taxodium distichum
Coördinaten 52.330912, 5.264672

Wie vol houdt...

Klein Duimpje heeft dankzij een aanhoudende inwoner een plek gekregen waar ooit zijn voorganger stond.

Almere telde vroeger tien boerenbedrijven. Inmiddels zijn de meeste verdwenen in verband met de stadsuitbreiding. Vier stonden er langs de Meesweg in wat nu Overgooi heet, een woonwijk oostelijk van Almere Haven.

De Almeerder Jeannet Prehn fietst vaak in dit gebied. Toen duidelijk werd dat de boerenbedrijven zouden verdwijnen, om plaats te maken voor woningen, kwam ze op het idee om een inmiddels fors uitgegroeide boom, een Metasequoia, te behouden. De boom stond in een tuin van een boerderij die al was gesloopt.
Ze vond het een erg mooie boom; het zou zonde zijn als deze bij de bouwwerkzaamheden ook zou verdwijnen. En, Almere kon wel bijzondere plekken en herinneringen aan een vroegere periode gebruiken.
Het idee werd verwoord in een brief aan de burgemeester. Dat was in november 2007. Er kwam vlot een reactie.

Bij de gemeente zagen ze het idee helemaal zitten om de watercipres, zoals de boom in het Nederlands heet, te behouden. De boom zou ‘in de planvorming worden meegenomen en een tweede leven krijgen’, schreef de gemeente en er was waardering voor het initiatief.

Twee weken na de ontvangst van de brief bleken de sloopmachines de goede voornemens voor te zijn geweest. De eens zo mooie en imposante Metasequoia was geveld.

Toen de eerste boosheid was weggeëbd vatte Jeannet de moed op om opnieuw een brief te schrijven.

Er kwam weer een snelle reactie, met een excuus en uitleg waarom het was misgegaan. Maar het idee bleef overeind.
Jeannet zou uitgenodigd worden om op de kwekerij een boom uit te zoeken en deze zou na het uit te voeren grondwerk in 2008 samen met haar worden geplant.

Maar toen was er elke keer sprake van uitstel. De ene keer om dit en de andere keer om dat.

Ze hield vol, minstens twee keer per jaar werd contact gezocht met de gemeente via de e-mail en de telefoon. Zelfs Jan des Bouvrie werd, bij een toevallige ontmoeting in het Arsenaal in Naarden, aangesproken. Want ze wist dat hij met de inrichting van het gebied bezig was en een lange rij bijzondere bomen wilde planten bestaande uit Metasequioa’s. Des Bouvrie vond het ook een goed idee.

Begin december 2011 werd opnieuw contact gezocht met de gemeente. Toen bleken de bomen al besteld te zijn. Dat was een teleurstelling. Het had haar juist zo leuk geleken een kwekerij te bezoeken en een boom uit te zoeken, zeker nadat ze de gemeente duidelijk had gemaakt dat er een boom van het formaat geplant moest worden dat was vernietigd bij de sloop.

Het streven van Jeannet Prehn voor het behoud of althans de nieuwe aanplant van een bijzondere boom is bij sommigen niet onbekend gebleven. Bij het groenbedrijf Boogaart Almere, die werkzaam is in het gebied, Stad & Natuur Almere en bij het Genootschap Het Levende Huis.
Zij hebben alsnog het initiatief genomen om de boom te planten en te laten ‘onthullen’ door Jeannet.
Van een bezoek aan de kwekerij is het bij deze boom helaas niet gekomen en het is ook geen Metasequoia geworden maar een Taxodium distichum, of in het Nederlands, een moerascipres.

De moerascipres is in maart 2012 geplant in de berm van de Maatweg, tegenover het nog enige overgebleven boerenwoonhuis in Overgooi en bijna op de plaats waar de Metasequoia ooit heeft gestaan. Aan de andere kant van het water staat de in hetzelfde jaar aangeplante lange rij Taxodiums.

Deze boom herinnert aan wat hier vroeger was. Hij laat ook zien dat je met doorzettingsvermogen kunt winnen, ook al lijkt succes bij de strijd tussen klein en groot schier onmogelijk.

Bij het genootschap bedacht men daarom een naam voor deze boom, om alle symboliek makkelijker te kunnen onthouden. Het is een naam die bij uitstek het symbool is voor klein en groot: ‘Klein Duimpje’.