Op initiatief van het Genootschap Het Levende Huis zijn enkele eikels teruggehaald uit Zuid-Afrika. De ‘Omgekeerdeik’ is opgekweekt uit één van deze eikels.
Eiken komen op het zuidelijke halfrond niet voor, behalve in de punt van het Afrikaanse continent.
Ze zijn daar terechtgekomen omdat de ‘VOC’ eikels meenam, om eiken uit te laten opgroeien. Voor wie dat niet meer weet: de VOC - de Verenigde Oostindische Compagnie - was een Nederlandse firma ten tijde van de Gouden Eeuw. Haar aandeelhouders werden rijk van de koloniale opbrengsten.
De VOC bezat een post in Zuid-Afrika waar langsvarende schepen zich konden bevoorraden, met groente, fruit en water.
Water bleef (dat gold ook voor groente en fruit) tijdens de overtocht naar ‘Indië’ niet lang goed. Beter waren alcoholische dranken zoals bier en wijn.
Daarom is door de VOC-commandeurs Jan van Riebeeck en Simon van der Stel wijnbouw geïntroduceerd. Dat was beter dan water en het bracht ook meer in het laatje.
Van der Stel begreep dat eikenhouten vaten nodig waren om de wijn te laten rijpen en bewaren.
Daarom zijn eikels geïmporteerd. De eiken bleken zich op hun nieuwe plek thuis te voelen. Het hout bleek echter niet geschikt voor wijnvaten, te poreus.
Zoals we anno nu weten, heeft Zuid-Afrikaanse wijn een goede reputatie en de eiken verfraaien dorpspleinen en landschappen.
Op www.boomverhalen.nl staat een uitgebreid verhaal over de VOC, eik en wijn.