Een kleine geschiedenis van Almere

Successor
De Successor bij een bezoek van het genootschap in 2021.

Successor

Lokatie Stad, Koningin Beatrixpark
Nederlandse naam Koningslinde
Latijnse naam Tilia x europaea 'Koningslinde'
Coördinaten 52.373712, 5.202793

Ontmoet de opvolger

In 1981 plant koningin Beatrix op de locatie van de foto een linde, ter gelegenheid van het nog aan te leggen Koningin Beatrixpark in Almere Stad.

De linde is op luilaknacht 1983 doorgezaagd. Als vervanger is op dezelfde plek een nieuwe koningslinde geplant, in een iets groter formaat: de Successor.
Daarna is het lang stil in het Koningin Beatrixpark. Een periode waarin onvoldoende onderhoud wordt gepleegd.
De gemeente neemt het park aan het eind van de vorige eeuw op de schop.

In februari 1999 wordt het hernieuwde park geopend. De metamorfose van het park is in samenspraak met de omwonenden gegaan.

Zij wilden vooral een meer ingericht park want de echte natuur was elders in Almere tenslotte al volop te vinden en ze wilden mogelijkheden voor spel en ontspanning. Aan de kant van de woonwijk is de beplanting open gemaakt en is er ruimte voor tal van voorzieningen; park en woonwijk horen nu bij elkaar. Aan de kant van de Muziekdreef is een meer bosachtig en natuurlijk karakter ontstaan. Daartussen ligt een brede gracht en een mooie boulevard.

De vervanger van de Beatrixlinde lijkt echter vergeten, totdat Almeerder Herbert Koster, op meerdere plaatsen in Almere actief als vrijwilliger in het groen, zich het lot van de ‘Successor’ aantrekt.

In het jaar 2001 begint hij met beheerswerkzaamheden in het park, een initiatief dat uitgroeit tot de ‘Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark’.

Een van de activiteiten is het terugdringen van abelen, snelle groeiers, aangeplant rondom de Successor, een minder snelle groeier.
Koster: “BBB heeft het initiatief genomen om een aantal abelen te verwijderen, om de Successor lucht en licht te geven. Hij is mooi uitgegroeid en dat kun je met eigen ogen zien, door het struinpaadje te volgen, dat door BBB speciaal hiervoor is aangelegd.”

Anno nu staat het originele hekwerk er, weliswaar in vervallen vorm, nog omheen.

Hoe het met de stam van de afgezaagde linde is afgelopen, staat in het verhaal ‘Beatrixlinde’.