Een kleine geschiedenis van Almere

Bos
In het Cipressenbos, 2021

Bos der Onverzettelijken

Lokatie Stad, Vrijheidsdreef, Bos der Onverzettelijken
Coördinaten 52.38303, 5.2403

Een levende herinnering

Het Bos der Onverzettelijken is een levend monument voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Het is in zijn eerste vorm in 1993 aangeplant.

Toenmalig projectleider Almere Stad, Paul van Kreel: “Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 zocht een plek voor een monument en had daarvoor contact gezocht met burgemeester Cees de Cloe van Almere. Dit zou het laatste oorlogsmonument worden van Nederland. Ik heb het tot stand gebracht met Paul de Maar als landschapsontwerper”, aldus Van Kreel in ‘Het DNA van Almere’. [1] [2]

Daarin lezen we ook dat hij warme herinneringen heeft aan het project maar dat het ook emotioneel beladen was. Hij werkte samen met Harry Verhey, voorzitter van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. Verhey was oud-verzetsman, communist en later wethouder van Amsterdam.

Het monument bestond uit 2133 + 1 bomen, één voor elke omgekomen verzetsstrijder en één voor de onbekende soldaat.

Van Kreel in het DNA van Almere: “Midden in het monument ligt Kindervakantieland, met door de jeugd van Almere van sloophout getimmerde hutten. De veelal bejaarde bestuursleden van Stichting ‘40-’45 waren daar heel positief over; op die manier zou ook de jeugd van Almere weer kennisnemen van de oorlog.”
Kindervakantieland is later verhuisd naar Stadslandgoed de Kemphaan maar de jeugd is er nog, de locatie heet nu ‘Jeugdland Stad’.

In 2012 is begonnen met een grote renovatie in het Bos der Onverzettelijken. Het oorspronkelijke concept was door natuurlijke ontwikkelingen niet meer houdbaar.
In 2012 is De Anne Frank Boom geplant op het Herdenkingsveld. Lees hierover ‘Anne Frank Boom’.

In 2021 is het monument ‘Rise’ op het Herdenkingsveld onthuld. Het monument eert de acht bemanningsleden van de Short Stirling BK716, een Britse bommenwerper neergeschoten in de nacht van 29 en 30 maart 1943 na een bombardementsvlucht op de Duitse hoofdstad Berlijn. De stoffelijke resten van de bemanning zijn in 2021 geborgen.

[1] Brans Stassen: Het DNA van Almere, 2008
[2] Paul van Kreel heeft van 1976 tot 1992 als planoloog gewerkt aan Almere Stad, eerst bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, later bij de gemeente Almere. Paul de Maar heeft van 1976 tot 1997 als landschaparchitect gewerkt aan Almere, eerst bij het ‘Projektburo Almere’ (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders), later bij de gemeente Almere.