Een kleine geschiedenis van Almere

Regenboogbuurt
Foto: mei 2018, Ben te Raa

Regenboogbuurt

Lokatie Buiten, Regenboogbuurt
Geplant 1994
Coördinaten 52.393927, 5.296246

Gebouwen, beplanting en straatmeubilair in kleur

De Regenboogbuurt is ontworpen door de gemeente Almere en gebouwd tussen 1994 en 1998. De wijk is gepresenteerd op de BouwRai 1994.

Kleur ligt ten grondslag aan de opzet van de buurt. In het stedenbouwkundig plan zijn de kleuren van de bebouwing, de bomen, de beplanting en het straatmeubilair zorgvuldig op elkaar afgestemd

Onderdeel van het ontwerpproces zijn drie themastudies van externe adviseurs: stedenbouwkundige Henk de Boer, landschapsarchitect Alle Hosper en beeldend kunstenaar/kleurendeskundige Floor van Dusseldorp.

De studie van Hosper [Ale Hosper: 'Themastudie karakteristiek van het groene Meridiaankwartier, 3J, Almere Buiten, maart 1992.] 'gaat na in hoeverre de openbare ruimten in het algemeen en de beplantingen in die ruimten in het bijzonder, een herkenbare bijdrage kunnen leveren aan het karakter en de sfeer van het toekomstige woongebied'.

Margriet Pflug en Marc A. Visser in 'Stedebouw en kleur' (juli 2019) over het plan van Hosper: "Uitgangspunt is het benadrukken en verduidelijken van het contrast tussen de woonmilieus, waarbij de verschillende soorten openbare ruimten zoals parken, plantsoenen, tuinen en lanen een eigen betekenis krijgen. Volgens Hosper zijn sterke middelen nodig om in de monocultuur van een woonwijk plekken van elkaar te onderscheiden. De sterk van elkaar verschillende vijverpartijen in de wijk zijn daarbij een goed houvast. De romantische vijver in het Villapark en de zakelijke vijver in het Vijverkwartier werken als een soort binnenkamer. De Kier, de groene wig midden in de buurt, zorgt voor de relatie met het buitengebied. Door de randen van de Kier te markeren met bomenlanen, kan deze lege ruimte gaan werken als een element dat voor de bewoners betekenis heeft. Een zorgvuldige keuze van de beplanting kan de stedebouwkundige structuur versterken. Bomen en struiken zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Dat de verzamelterm 'groen' voor beplanting eigenlijk een te beperkte omschrijving is kan een voorbeeld illustreren: de Malus 'Profusion' is een forsgroeiende sierappel. Bij het uitlopen heeft deze boom purperkleurige bladeren, die overgaan in bronsgroen. De wijnrood gekleurde bloemen worden gevolgd door kleine paarsrode vruchtjes. Een dergelijke boom, massaal gebruikt in een straat, brengt afhankelijk van het seizoen een flink effect teweeg. Reden om het kleur- en materiaalgebruik van de aanliggende woningen zorgvuldig te kiezen. Het voorgestelde bomenassortiment voor de Regenboogbuurt houdt rekening met de eigenheid van elke boomsoort en versterkt de gecreƫerde contrasten in de buurt."