Een kleine geschiedenis van Almere

Heleen
Foto Herbert Koster, 2021

Heleen Visser Boom

Lokatie Buitengebied, Stadslandgoed de Kemphaan
Geplant 2006
Nederlandse naam Amerikaanse amberboom
Latijnse naam Liquidambar styraciflua
Coördinaten 52.34019, 5.27639

Wethouder Heleen Visser

Geplant in het jaar 2006 bij het afscheid van Heleen Visser als wethouder van Almere.

Hij staat op een kruispunt van paden, naast het ‘Balkengat’, een houtwaterplaats waar de Almeerse houtzager Rik Kielstra zijn boomstammen watert (het hout wordt er duurzamer van).

Van 1990 tot 2002 zat Heleen Visser-van der Weele voor GroenLinks in de gemeenteraad van Almere en van 2002 tot 2006 was zij in dezelfde stad voor de partij wethouder.

Zij heeft, net als haar liberale voorgangers Jan Wachtmeester en Henk Smeeman, grote betekenis gehad voor het stadslandgoed.

Heleen Visser is in 2021 overleden.
Zij heeft bij leven nog een belangrijke rol gespeeld rond het gebied van het Michauxpad.

De eiken (zie bij ‘Zaadgaardeiken’) vormen een laan door een open gebied van 40 hectare goede landbouwgrond in het hart van de Almeerderhout, achter Stadslandgoed de Kemphaan.
In de ontwerpfase van het bos was hier kleinschalige landbouw gedacht met directe afzet naar de stad. In totaal was er ruimte voor vier bedrijven van elk 10 hectare.

Begin jaren tachtig startte het eerste bedrijf een geitenhouderij annex kaasmakerij. Deze ging echter failliet en de huiskavel en een groot deel van de omringende akkers kwamen in handen van een boerenfamilie. De ontwikkeling van kleinschalige Stadslandbouw kwam niet van de grond behalve op het noord-westelijke deel, want deze kavel werd aangekocht door de gemeente en in gebruik genomen door de Stadsboerderij op de Kemphaan.

Voor het resterende deel vatte de eigenaar rond de eeuwwisseling het plan op om een veertigtal boerderettes te laten bouwen. De ontwikkeling van stadslandbouw kwam daarmee op losse schroeven te staan.

Toen wethouder Heleen Visser hier lucht van kreeg heeft ze ambtenaren een weekeinde laten overwerken om een zogenaamd Voorbereidingsbesluit voor te bereiden waarmee deze bouwontwikkeling planologisch de pas werd afgesneden.
Het gebied is nu verkaveld in vier percelen met daarop ‘agrarische vestiging’ met een min of meer hobbymatig karakter en een B&B.

De droom van de ontwerpers, een gebied met levendige Stadslandbouw is niet uitgekomen, maar het gebied heeft, min of meer, zijn open karakter behouden en dat is uniek.
De aangeplante Eikenlaan versterkt de ruimtelijke eenheid van dit gebied.