Een kleine geschiedenis van Almere

Almere

Almere Buiten, Landgoederenbuurt

Lokatie Buiten, Landgoederenbuurt, Geuzenpad
Geplant 1994
Nederlandse naam Watercipres
Latijnse naam Metasequoia glyptostroboides
Coördinaten 52.389091, 5.265558

Bomenstad 'watercipres'

Bomenstad is een project van groenaannemers uit Almere dat de inwonergroei van Almere markeert bij de 100.000e en 150.000e inwoner. Op verschillende plaatsen zijn dertig groepjes bomen geplant met een basalten zuil en een bronzen plaquette.

Deze boom lijkt op een moerascipres. Hij heeft een opgaande groei en een zeer diepgaande beworteling. Hij heeft, net als de moerascipres, de eigenschap om ’s winters zijn naalden te laten vallen.
In 1941 werd de watercipres voor het eerst beschreven, maar dan op grond van fossiele vondsten. Men nam aan dat deze boom zo’n twee miljoen jaren geleden was uitgestorven. In 1944 echter troffen biologen in China in de provincie Hupeh meer dan honderd exemplaren aan. Door de plaatselijke bevolking werd de boom ‘Shui-Hsa’ genoemd, wat zoveel betekent als waterlariks of waterspar.
Omdat de boom nog maar zo kort bekend is, weet men weinig af van de eigenschappen van het hout. In Europa zijn slechts enkele exemplaren oud genoeg om bloemen en vruchten te hebben. Het is één van de naaldverliezende bomen met kegels. Kenmerkend is, dat de knoppen onder de takken verschijnen in plaats van erboven.
De boom is zeer geschikt als laan- en parkboom en kan 35 meter hoog worden. In Almere staat een prachtig exemplaar naast de vijver van het archeologisch centrum (het voormalige onderkomen van het gemeentelijk Natuur- en milieucentrum het Eksternest) aan de Muiderweg.