Een kleine geschiedenis van Almere

Romeins

Romeins Amfitheater

Lokatie Haven, Eksternest
Geplant maart 2013
Nederlandse naam Gewone walnoot
Latijnse naam Juglans regia
Coördinaten 52.34922, 5.21161

Scherven en waadplaats

In 2013 zijn tijdens de boomfeestdag twaalf walnoten geplant door kinderen van basisschool de Flierefluiter in Almere Haven in de vorm van een Romeins amfitheater.

Aanleiding was de vondst van handgevormde scherven uit de Romeinse tijd. Er is geen verklaring voor de herkomst.

De vondst is gedaan in het vlakbij gelegen ‘De Laren’. Bij dit onderzoek is in de bodem ook een kleine beekloop uit de steentijd aangetroffen. Op de oevers van deze waterloop zijn sporen van een kampement gevonden. Mogelijk lag hier een doorwaadbare plaats.

De plek heeft zelf ook iets van hedendaagse archeologie. De bomen zijn deels geplant op het fundament van de vroegere Muiderweg. De verbinding die vanaf de Hollandse Brug de pas drooglegde polder in liep.
Op de foto zie je nog het zand dat onder het asfalt lag. Dit verklaart ook het verschil in groei van de bomen. De bomen aan de zijkanten staan in de oude berm van de weg, klei. De bomen op de uiteinden staan in het zand.

De Romeinen brachten onbekende planten naar onze streken, waaronder de walnoot. Ze noemden deze boom ‘Jovis glans’ wat ‘de noot van Jupiter’ betekent. Dat is later verbasterd tot ‘Juglans’.
De Latijnse naam voor de walnoot is nu ‘Juglans’ en voor de gewone walnoot ‘Juglans regia’.

De twaalf aangeplante walnoten bestaan uit zes Juglans regia ‘Buccaneer’ en, vanwege de klankovereenkomst met amfitheater, zes Juglans regia ‘Amphyon’.