Een kleine geschiedenis van Almere

Bliksemboom

Bliksemboom

Lokatie Haven, Burgerspad/Farflerpad
Geplant 1973
Nederlandse naam Canadapopulier
Latijnse naam Populus canadensis
Coördinaten 52.347718, 5.203833

De dikste populier

Halverwege de jaren tachtig is deze boom in de top getroffen door de bliksem.

Aan zijn kandelaarachtige vorm is goed te zien dat de takken kans hebben gezien langs de verwoeste top te groeien.

De boom staat in het Vroege Vogelbos, langs het Burgerspad, niet zo ver van het Farflerpad.

De Bliksemboom is nu ook de dikste populier! In het najaar van 2021 blijkt hij zijn voorganger te hebben overtroffen in omvang.
Bij een meting op 28 augustus 2021 heeft de Bliksemboom een omtrek van 436 centimeter. Hij is daarmee zo’n 40 centimeter dikker dan zijn voorganger in het Almeerder Hout. De roepnaam van deze onttroonde populier is nu ‘Voorheen Dikste Populier’.

Gezien het plantjaar 1973 is de boom in het Vroege Vogelbos waarschijnlijk met de hand geplant, en dus niet met de plantmachine.
Aan deze machine danken we het karakteristieke ruitjespatroon van de polderbossen, waarbij de bomen op gelijke afstand van elkaar staan.

Rinus Hofs, werkzaam in de polder tijdens de aanleg van het groen: “Op zich kunnen populieren machinaal worden geplant als ze nog klein zijn. Maar zelfs eenjarige stekken zijn al snel te lang. Populieren worden als boom doorgaans geplant in de maatvoering ‘10-12’, dat is de omtrek van de stam in centimeters op 1.30 meter hoogte. Dat was toen te groot voor een plantmachine.”