boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Zaadgaardeiken

Zaadgaardeiken
locatie
aangeplant 2013
Nederlandse naam Zomereik
latijnse naam Quercus robur
coördinaten 52.415672, 5. 298913

Op de boomfeestdag van 2013 zijn langs het pad tussen Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders en het parkeerterrein zes bijzondere eiken geplant. Tegelijkertijd zijn 150 van deze eiken langs het Michauxpad in het Almeerderhout geplant ter vervanging van de oorspronkelijke laanbeplanting. De eiken zijn bijzonder vanwege hun kwaliteit en hun erfelijke eigenschappen.

De kans is groot dat deze bomen uitgroeien tot prachtige, rechte, majestueuze eiken en dat de eikels van deze bomen uitstekend als zaaigoed gebruikt kunnen worden, zodat uit deze eikels ook weer zeer goede bomen kunnen groeien.

Hoe komt dat? In Wageningen zijn onderzoekers al tientallen jaren op zoek naar de beste eikenbomen. Daarvoor is men vele bossen en laanbeplantingen af geweest en heeft men bomen op uiterlijke kenmerken geselecteerd. Alleen de beste eikenbossen en -lanen kregen het predicaat 'selectie'.

De eikenbomen bij het natuurbelevingcentrum en langs het Michauxpad zijn ooit als eikel geoogst van enkele eikenlanen in het Brabantse dorp Mierlo. In Mierlo staat een volwassen laanbeplanting van ca. 150 eiken die een hele goede vorm hebben: rechte stam, fijn betakt, geen waterlot etc. De eikels uit Mierlo hebben de naam 'selectie Mierlo-01' gekregen.

Van deze selectie zijn door de Wageningse onderzoekers veertig jaar geleden eikels geoogst die zijn opgekweekt in een 'zaadgaard', verschillende proefvlakken in bossen om te onderzoeken of die mooie 'moederbomen' ook goede nakomelingen konden voortbrengen. En dat is het geval gebleken.

Deze bijzondere eiken zijn er gekomen op initiatief van Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen en het Almeerderhout. Staatsbosbeheer streeft bewust naar verbetering van de bomen door het aanplanten van kwaliteitsbomen zoals deze eiken, ondanks de hogere kosten.

Laatste wijziging 2013 09 27 [113]