boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

To Mati

To-Mati
Het project tijdens de uitvoering gefotografeerd door Max Dereta
locatie Almere Stad, Ben Turpinpad (ooit)
aangeplant 21 3 1992
Nederlandse naam Papierberk
latijnse naam Betula papyrifera
coördinaten

To Mati is een project van de kunstenaar Marcel van Campen en werd uitgevoerd op 21 maart 1992. Mensen, aarde en een boom vormen onder regie van de kunstenaar een kunstwerk.

Voor het kunstwerk verzamelen zich honderdvijftig mensen, allen in het zwart gekleed. Op de plek van de uitvoering ligt op een altaar een papierberk, een Betula papyrifera. De wortels zijn verpakt in smetteloos wit linnen. Het altaar staat in een ovalen vorm. De ovaal heeft in dit kunstwerk ongetwijfeld te maken met een bijzondere eenheid, de baan van de aarde om de zon.
De aanwezigen zijn in afwachting van het moment waarop boom, aarde en mensen zullen versmelten. Iets verderop staat een hoogwerker. Van daaruit zal Van Campen met zijn camera opnamen maken van het kunstwerk.
Maar dan...
Opeens raast het noodweer. Dan blijkt hoe kaal en onherbergzaam een polder kan zijn. Nergens een plek om te schuilen tegen de koude wind die bakken regen en hagel meevoert. Van Campen verlaat ijlings de hoogwerker. Voor de aanwezigen rest geen andere oplossing dan net als dieren in de wei met hun achterste in de wind te gaan staan en te wachten. Na twintig minuten lijkt het weer enig mededogen te hebben. Kletsnat van de regen en rillend van de kou doet men tevergeefs een nieuwe poging.
Later krijgt de berk alsnog zijn plaats. In het parkje er omheen worden Betula costata's aangeplant. De papierberk overleeft het echter niet. Een tweede berk wordt met fatale afloop door een vrachtwagen omver gereden.
Nu gaapt er een klein zwart gat in het ovalen pleintje. Een paar straatplanten hebben zich als vrijwillige bewakers opgeworpen.

Laatste wijziging 2013 09 27 [68]