boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Oudste aanplant

Oudste-aanplant
Een esdoorn uit vermoedelijk 1971
locatie
aangeplant 1969
Nederlandse naam
latijnse naam
coördinaten 52.416726, 5.219949

Deze boom is vier keer geplant en herplant: op 27 november 1981, 1982, 24 maart 1993, 20 februari 1999.

Hendrik Jan Brem betrok samen met zijn vrouw in januari 1971 èèn van de vijftien woningen op de Blocq van Kuffeler. Hij was toen net in dienst van Zuiderzeewerken, een onderdeel van Rijkswaterstaat. Brem werkte als sluiswachter en hij verzorgde in die tijd het groen rondom de sluis. De bomen op het grasveldje stonden er al toen hij met zijn werk begon.

Het waren de eerste door mensen geplante bomen in Zuidelijk Flevoland. Brem: "Vanaf de Blocq van Kuffeler konden we bij helder weer kijken tot aan Nijkerk en Amersfoort. Dat mooie uitzicht veranderde natuurlijk door de snel groeiende bomen."
Na het droogvallen van de bodem waren er in het huidige Lepelaarplasengebied en het Wilgenbos al snel de wilgen te zien die er voor een deel nog staan.
De bomen op de Blocq van Kuffeler zijn niet te herkennen als oudste geplante bomen van Almere, als je het aan hun dikte zou moeten beoordelen. Dat komt omdat ze in een zandlichaam geplant zijn en ze op schrale grond nauwelijks groeien. Ze hebben daardoor wel een mooie compacte vorm gekregen.
Op het grasveld staan verschillende bomen uit de jaren 1969 en 1970. Ook de heg rondom het grasveld, de rozenbottels en het afsluitende bosje zijn uit deze jaren. Op het grasveld staat ook een 'officiële' peer (met gedenkbordje) die aan het eind van de twintigste eeuw is aangeplant.
De heg rondom de Trekvogel is midden jaren zestig aangeplant. Het is daarmee de oudste heg van Almere.

Sinds het begin van de jaren zestig werd gewerkt aan de aanleg van de verschillende dijkvakken van de huidige Oostvaarders- en IJmeerdijk. Het werk bereikte zijn voltooiing toen gemaal 'De Blocq van Kuffeler' officieel in gebruik werd genomen door Koningin Juliana op 18 oktober 1967.

Laatste wijziging 2013 09 27 [73]