boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Kroningsboom

Kroningsboom
locatie Almere Stad, Stadhuisplein
aangeplant 9 4 2013
Nederlandse naam Hollandse linde
latijnse naam Tilia europaea 'Euchlora'
coördinaten 52.371558, 5.221212

De Almeerse 'Kroningsboom' is een bijzondere boom ter gelegenheid van het koningschap van Willem Alexander van Oranje. Hij is geplant op 9 april 2013 op het Stadhuisplein door loco-burgemeester mevrouw I. Schmidt en kinderen van basisschool Samenspel.

Het aanplanten van een boom zoals een kroningsboom of een koningslinde bij een troonsbestijging is een traditie in Nederland. Zo staat in Almere Haven (centrum, Kerkstraat) de 'Koninginneboom' die geplant is ter gelegenheid van de troonsbestijging door Beatrix op 30 april 1980.
Maar feitelijk kennen we het woord koningslinde niet, omdat vrouwen al langer dan een eeuw het voortouw hebben bij het bekleden van de functie van staatshoofd. Daar is nu verandering in gekomen en daarom komen er naast de woorden koninginneboom en koninginnelinde nu ook de begrippen koningsboom en koningslinde bij.
De traditie wil ook dat een koningslinde of een koninginnelinde een Tilia europaea 'Koningslinde' is. De linde van het Stadhuisplein is een Tilia europaea 'Euchlora', en daarom spreken we van een kroningsboom.

Tilia europaea 'Euchlora'


Een Tilia europaea 'Euchlora' kan 20 meter hoog worden en wordt veel aangeplant als laan- en straatboom. 'Euchlora' staat te boek als een van de beste drachtbomen voor bijen. De geurende bloemen van de boom verschijnen in juni en juli in hangende tuilen en zijn bijzonder rijk aan honing. De bladsteel is vaak rood getint, het blad mooi groen en de bladrand fijn gezaagd. Vanwege het mooie blad (euchlora betekent 'goed groen') en de rijke bloei wordt de Euchlora zeer gewaardeerd als laan- en straatboom. Groot voordeel van deze linde is de geringe aantasting door luis waardoor hij minder 'druipt'.
De Koningslinde en de Euchlora zijn allebei cultivars van de Hollandse of Gewone linde. Een belangrijk verschil tussen de Koningslinde en de Euchlora is juist het druipen. Het is ook de reden dat er voor een Euchlora gekozen is als Kroningsboom.

De Kroningsboom op het Stadhuisplein is afkomstig van de Evenaar in Almere Buiten. De Evenaar wordt gesierd door lange, fraaie rijen van in totaal 196 Euchlora's. Daar heeft de gemeente een linde gevonden die voldoet aan de eisen: groot, gezond en mooi genoeg om een nieuw leven te beginnen als bijzondere boom op een belangrijke locatie.

Bij het verplanten van een bestaande, bijna volwassen boom komt wel wat kijken. Om het transport en het planten van de linde mogelijk te maken is de boom in de vroege ochtend van donderdag 4 april 2013 door een bijzondere machine 'geoogst'.
De machine, er zijn er maar een paar van in Nederland, is uitgerust met een komvormige bek die in èèn beweging de boom uit de bodem 'hapt' en met kluit en al klaar heeft voor transport.
Er is, bij wijze van spreken, minder tijd voor nodig voor het oogsten van de boom dan de controle of er kabels en leidingen bij de boom liggen. Want die zou de hapmachine zonder blikken en blozen hebben doorgeknipt.

De halfronde kluit van de boom is keurig ingepakt in een stevig doek om transport naar het Stadhuisplein mogelijk te maken en om te voorkomen dat de boom te veel wortels verliest of dat deze uitdrogen. Op de plaats van de 'donorboom' is dezelfde dag nog een linde teruggeplaatst.

Plantgat


De nieuwe standplaats voor de linde is niet alleen bijzonder omdat het om het Stadhuisplein gaat, maar ook omdat het plantgat een bijzondere voorbewerking heeft gekregen.
Een bestaande boom, een plataan, is verwijderd en een deel van de granieten stadhuisvloer is tijdelijk open gelegd om het plantgat uit te graven. Het gat is opgevuld met zesendertig kubieke meter speciale boomgrond en lavagranulaat. De korrels geven de boom een ideaal, stevig fundament en in combinatie met de boomgrond ontstaan optimale omstandigheden voor een gezonde uitgroei van de boom tot een formidabele boom.
Want dat is natuurlijk wat we allemaal willen als we op het Stadhuisplein komen: genieten van een prachtige Kroningsboom.

In het voorjaar van 2013 wordt een zitbank rond de boom geplaatst.Laatste wijziging 2013 09 27 [91]