boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Henk Smeeman Boom

Henk-Smeeman-Boom
locatie Stadslandgoed de Kemphaan, Hoek Kemphaanstraat
aangeplant 2008
Nederlandse naam Krimlinde
latijnse naam Tilia europaea 'Euchlora'
coördinaten 52.339312, 5.274711

Aan de takken van de Henk Smeeman Boom hangen stoelen. Beter gezegd 'zetels'. Dat maakt meteen duidelijk van wat voor functie hij afscheid nam toen hij als dank voor de bewezen diensten deze boom cadeau kreeg: die van bestuurder van Almere. Smeeman was voor de VVD wethouder van Almere van 1998 tot 2002 en van 2006 tot 2008.

Het woord 'zetel' is een synoniem voor 'bestuurlijke functie' en iedereen weet dat er aan zo'n zitmeubel twee aspecten kleven: dat van het pluche en dat van de poten.

Vanaf het pluche nam hij de grote stappen waarvan hij vond dat de stad die nodig had. Het geluid van de zaag, dat bij tijd en wijle te horen was, dat hoorde er voor deze realist gewoon bij. Het was geen reden om niet door te gaan.

Zijn afscheidsboom staat niet zomaar op het stadslandgoed. In de opeenvolgende reeks van drie wethouders, die het mogelijk hebben gemaakt dat het initiatief voor Stadslandgoed de Kemphaan gerealiseerd zou worden, was Smeeman degene die de bestuurlijke aftrap gaf en hij zorgde ervoor dat de bal bleef rollen.
Na zijn politieke abdicatie is Smeeman bestuurlijk actief gebleven, ook voor Stadslandgoed de Kemphaan.

Laatste wijziging 2013 09 27 [100]