boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Bos der Onverzettelijken

Bos-der-Onverzettelijken
locatie Almere Stad, Vrijheidsdreef
aangeplant 1993
Nederlandse naam
latijnse naam
coördinaten 52.382993, 5.240338

Het Bos der Onverzettelijken gaat een nieuwe levensfase in. Het levende monument voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog is in zijn eerste vorm in 1993 aangeplant. In 2012 is begonnen met aanpassingen die gedurende een aantal jaren gefaseerd zullen worden uitgevoerd. Het ontwerp daarvoor is vervaardigd door landschapsarchitect Kees Hund.

In het oorspronkelijke ontwerp is vooral uitgegaan van het bos als een monument, maar dat blijkt in de praktijk niet praktisch en duurzaam te zijn. Zo is een strikt aantal bomen geplant. De aantallen hebben een èèn op èèn relatie met belangrijke feiten van het Nederlandse verzet: het aantal gefusilleerden, het aantal verzetsjaren of ze zijn symbolisch zoals de boom voor de onbekende gefusilleerde Nederlander of het drietal bomen voor de relatie met het Oranjehuis. Het uitgangspunt van de strikte aantallen bomen is nauwelijks te handhaven omdat bomen doodgaan, door ziekte of door ouderdom.
Een ander aspect is dat het verzetsbos zijn 'pioniersfase', waarin vooral sprake is van dicht opeen aangeplante bomen die opgroeien, voorbij is. Zeker een bos met een representatief karakter moet dan een onderhoudsbeurt krijgen.
Een derde reden is dat het verzetsbos als parkbos een eigen karakter moet krijgen. Een betere beleving ontstaat door een herkenbare aanplant van boomsoorten, door meer open ruimten en de aanleg van extra paden. Ook belangrijk is een betere zichtbaarheid van buitenaf. Het verzetsbos heeft nu nog een dichte groene rand maar deze zal transparanter worden, zodat van buitenaf duidelijker wordt wat het Bos der Onverzettelijken te bieden heeft. Ook in de ontsluiting moet een aantal zaken veranderen.
De thema's uit het verzet worden gerelateerd aan een aantal boomgroepen. Deze boomgroepen zullen bestaan uit 'uitgesproken' boomsoorten: Cipres, Es, Linde, Esdoorn, Prunus, Berk, Ginkgo biloba, Bamboe, Prunus, Noot, Linde en Trompetboom. Het herdenkingsveld blijft grotendeels ongewijzigd.

Laatste wijziging 2013 09 27 [110]