boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Bomenstad

Bomenstad
locatie Almere, gehele stad
aangeplant 1994
Nederlandse naam
latijnse naam
coördinaten

Het project is gestart in 1994 toen Almere haar honderdduizendste inwoner begroette. Ter gelegenheid daarvan werden op 16 november van dat jaar op twintig locaties, telkens vijf bomen van verschillende boomsoorten geplant. Op 20 maart 2002 kreeg Bomenstad een vervolg, door uitbreiding van het aantal bomen van honderd naar honderdvijftig, verdeeld over dertig boomsoorten. Kort daarvoor was het inwonertal de honderdvijftigduizend gepasseerd en telde de jonge stad vijfentwintig levensjaren.

De bomen markeren belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Almere. Het zijn levende herinneringen aan de onstuimige groei van de nieuwe stad op de voormalige Zuiderzeebodem.
De plantplekken zijn zo gekozen, dat de bomen iets aan de ruimte toevoegen en dat ze kunnen uitgroeien tot visueel aantrekkelijke boomgroepen. Er is gekozen voor soorten die opvallen. Bijvoorbeeld door hun speciale bloei, door opmerkelijke vruchten of door bijzondere herfstkleuren. Bij volle wasdom zullen de boomgroepen een monumentale uitstraling hebben.

De bomen zijn aangeboden door groenaannemers die werkzaam zijn in Almere. Kinderen en vertegenwoordigers uit de Almeerse samenleving hebben het plantwerk verricht.

Bij elke boomgroep staat een herinneringsteken in de vorm van een bronzen gedenkplaat op een zuil van basalt met de reden van de aanplant. De Almeerse beeldhouwer Siemen Bolhuis heeft hiervoor het ontwerp gemaakt en voor de uitvoering gezorgd.

Laatste wijziging 2013 09 27 [96]