boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Bewonerskastanje

Bewonerskastanje
De kastanje in het vroege voorjaar van 2012
locatie Almere Haven, Schoolwerf
aangeplant 1976
Nederlandse naam Gewone paardenkastanje
latijnse naam Aesculus hippocastanum
coördinaten 52.335865, 5.222567
Ziekte velt boom

Helaas, de Bewonerskastanje op de Schoolwerf in Almere Haven is in september 2013 verwijderd. Het zat er al een tijdje aan te komen. De boom was duidelijk aangetast door de bloederziekte. De gemeente heeft het voornemen om in overleg met de omwonenden te treden, over een vervolg voor de Bewonerskastanje.

Het verhaal dat bij deze boom hoort is er natuurlijk nog wel!

Op 30 november 1976 kregen de eerste honderd bewoners hun sleutels. Ze prijsden zich gelukkig uit een groep van 10.000 mensen gekozen te zijn. De woningnood was toen nog erg groot.

Na het verkrijgen van de sleutel begint een typisch Almeers ritueel: woning inrichten, tuin klaar maken, omgeving verkennen. De eerste honderd bewoners zullen zich daarbij niet veel aangetrokken hebben van de discussie die toen woedde: of de door Van Stigt ontworpen woningen van de Schoolwerf architectonisch wel verantwoord waren. Landdrost Lammers, de toenmalige burgemeester, had zelfs het woord kneuterig in de mond genomen.

De huizen zijn gebouwd in opdracht van de Stichting Woningbouw Almere, een soort rijkswoningbouwvereniging. Op uitnodiging van de stichting kregen de bewoners de gelegenheid om iets blijvends te doen. Ze kozen er voor om een kastanje te planten.

De paardenkastanje heeft geen verwantschap met de tamme kastanje, hoewel vrucht en zaden veel overeenkomst vertonen. Kastanjes zijn in het voorjaar herkenbaar aan de grote rechtopstaande bloemtrossen. De machtige kroon van de paardenkastanje geeft een diepe schaduw aan de stam. Het zijn forse bomen die een hoogte van meer dan 20 meter kunnen bereiken (als ze last kregen van de kastanjeziekte).

Laatste wijziging 2013 10 02 [80]