boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Beukeik

Beukeik
de beuk in het voorjaar van 2012
locatie Beginbos, Muiderweg/Nestplaats
aangeplant 1992
Nederlandse naam beuk
latijnse naam Fagus sylvatica 'Aspleniifolia'
coördinaten 52.349641, 5.212015
Op 25 juni 1978 bestaat het Vara radioprogramma Vroege Vogels tien jaar. Ter gelegenheid daarvan wil de Bomenstichting een bos aanleggen dat is vernoemd naar het radioprogramma.

De Bomenstichting begint met verkoop van certificaten en de gemeente Almere biedt aan een deel van het Beginbos opnieuw in te richten en het als Vroege Vogelbos te laten vernoemen naar Vroege Vogels.
Het plan gaat door en de gemeentelijke landschapsarchitect Martin Looije maakt het ontwerp. Het Vroege Vogelbos krijgt een speelfunctie en een educatieve functie.

Het Vroege Vogelbos wordt feestelijk geopend op 20 december 1991. Aanwezig zijn onder meer Marcel van Dam, voorzitter van de Vara, minister Ed Nijpels van Volskshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Cees de Cloe, burgemeester van Almere.
Minister Nijpels plant bij deze gelegenheid een moerascypres ('Ed en Edje'). Marcel van Dam en Cees de Cloe worden het er snel over eens om de opnames van de tv-editie van Vroege Vogels te laten plaatsvinden in het Eksternest.

In die tijd krijgt de Vara van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu subsidie voor een televisieversie van het radioprogramma 'Vroege Vogels'.
Het programma wordt gedurende enkele seizoenen uitgezonden vanuit het Eksternest. Door verschillende oorzaken wordt het niet het succes dat men ervan verwacht. Na vier seizoenen (waarvan twee in het Eksternest) stoppen de uitzendingen in 1992.
Het gebouw is er wel door veranderd. Het krijgt bij de verbouwing voor het tv-programma aan de achterkant van een groot raam.

Toneelrekwisieten
Een treures en een Fagus sylvatica 'Aspleniifolia' hebben als rekwisiet gediend bij de tv-opnames. Nadat de tv-versie van het programma is beëindigd zijn beide bomen buiten herplant. De treures staat aan de linkerkant van het wandelpad, dat aan de achterkant van het Eksternest begint, tegenover de Ginkgo Biloba en de vijver aan de andere kant van het pad.

De Fagus sylvatica 'Aspleniifolia' staat op de rotonde bij de parkeerplaats.

Laatste wijziging 2013 09 27 [76]