boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Bert Gijsberts Boom

Bert-Gijsberts-Boom
Bert Gijsberts en zijn vrouw Helen onthullen de informatiezuil bij de Bert Gijsberts Boom
locatie Stadslandgoed de Kemphaan, Stad & Natuur Almere
aangeplant 3 2012
Nederlandse naam IJzerboom
latijnse naam Parrotia persica 'Vanessa'
coördinaten 52.341254, 5.272249

Geboren in Flevoland en opgegroeid op het nieuwe land is een typisch Flevolandse eigenschap in Bert Gijsberts gevaren: blijven pionieren. Want de uitdagingen van het nieuwe land zijn onweerstaanbaar: werken aan een leefomgeving en een samenleving in wording.

Bert Gijsberts was directeur van het groenbedrijf Boogaart Almere dat in 2011 haar vijfentwintig jarig bestaan vierde. In 2013 is hij gedeputeerde geworden bij de provincie Flevoland.

Daarnaast vervult hij sinds jaar en dag een verscheidenheid aan functies bij maatschappelijke organisaties, variërend van vrijetijdsvereniging tot werkgeversorganisaties.
En die inzet is niet zonder een visie: de samenleving ondernemender maken en het ondernemen maatschappelijker maken.

De boom is een geschenk van de medewerkers van Boogaart Almere.

De Parrotia persica is oorspronkelijk afkomstig uit het noorden van Iran c.q het zuiden van Rusland.

De 'Vanessa' is een vrij jonge cultivar die in Nederland is gekweekt uit zaailingen van de Parrotica persica. Hij onderscheidt zich van het origineel door de rechte stam en ovale kroon, waardoor hij beter geschikt is voor lanen en groenstroken.

De boom is erg decoratief door zijn bloei en paarsbruine vlekken en afbladderende schorsplaten op de stam, wat vooral voorkomt bij oudere exemplaren.
In de herfst verandert de kleur van de bladeren in rood, geel en purpertinten. Oudere exemplaren bloeien in maart erg mooi met bloemen van circa 2 cm en felrode helmknoppen. In volle bloei is de nog kale struik een bijzondere verschijning.

Laatste wijziging 2013 09 27 [62]