boom
Bijzondere bomen in Almere
Deze website wordt niet meer bijgehouden

Berk van het Bivak

Berk-van-het-Bivak
Een foto van de berk uit het jaar 2002. Foto: Wim Salis.
locatie Almere Haven, Hofmark 129
aangeplant 1979
Nederlandse naam Gewone, witte of ruwe berk
latijnse naam Betula pendula
coördinaten 52.345145, 5.233026

De boom is geplant in 1976 en herplant in 1979.

Bij Wim Leeman sprong een vonk over, toen hij het helgele koolzaad zag en de geur van het gewas opsnoof. Daar wilde hij wonen en werken! Zijn werkgever, de rijkspolitie, stationeerde hem in Almere. En zo werd agent Leeman de eerste gezagdrager van Almere.

Er was niet veel. Zelfs geen naam voor de plek waar ze zouden wonen. Leeman en zijn vrouw bedachten 'bivak', de naam die nu nog aan het pleintje is verbonden. Een historische plek, want op 1 december 1975 werden hier de sleutels uitgereikt aan de allereerste inwoners van Almere.
We woonden in luxe wooncaravans met alles er op en er aan herinnert Leeman zich. Maar wat ontbrak, dat waren bomen. En zo werd deze berk de eerste door een inwoner van Almere geplante boom.

Toen de eerste woningen op de Schoolwerf klaar waren, kon het Bivak afgebroken worden. De familie Leeman zocht tijdelijk elders onderdak, totdat hun nieuwe woning aan de Hofmark klaar zou zijn. Ze hadden besloten dat de berk een levende herinnering zou blijven aan het allereerste moment van bewoning van de nieuwe stad Almere. Voor de berk werd een tijdelijke verblijfplaats gezocht.

De woning kwam in 1979 klaar. De boom kreeg een prominente plaats, pal voor het huis. Inmiddels is de gepensioneerde Leeman verhuisd naar Drente: Bij een bezoek aan Almere gaan we nog wel eens kijken op de Hofmak, of de berk er nog staat.
De huidige bewoners, Victor en Annemieke Sprenkels, genieten volop van de berk. Zittend in de tuin, als we ons koesteren in de middagzon, zien we de berk elk jaar groter worden en verder boven de daknok uitkomen. Hele kolonies vogels bevolken het takkenhuis dat ze gebruiken als podium of als uitkijkpost zegt de heer des huizes. Het is een mooie herinnering aan het begin van de stad en de voorspoedige groei daarna.

Laatste wijziging 2013 09 27 [79]