BOOM
verhalen

Een kleine
geschiedenis
van Almere
Nederlandse naam   roepnaam   latijnse naam   bomenkrant   genootschap   colofon  

Millieuraadboom

[locatie]
Almere Buiten
Seizoenenbuurt
Maandenweg Semesterhof
[gps]
locatiekaart
52.407243, 5.287237 E 5°17'14.05" N 52°24'26.07"
[plantdatum]
december 1998
[Nederlandse naam]

Tulpenboom

[latijnse naam]

Liriodendron tulipifera

[categorie]
officiƫle en niet officiƫle bomen

Milieuraadboom


'Groei voorspoedig!' lezen we op de gedenkplaat bij deze boom die door leden van de Milieuraad Almere is geplant.
Het verhaal begint waar je het niet zou verwachten. Projectontwikkelaar Proper Stok ronde in het jaar van de aanplant de woningen van de Semesterhof in de Seizoenenbuurt af. Ter gelegenheid daarvan wilde het bedrijf iets voor Almere doen en stelde geld beschikbaar.

De gemeente werd gepolst om een bestemming voor te stellen.

'Het kwam wel vaker voor dat bedrijven iets voor de stad doen wilden waar ze werkten' herinnert Cees van Bemmel zich, in die tijd voor de VVD wethouder van Almere. 'De combinatie milieuraad en projectontwikkelaar lag misschien niet zo voor de hand, maar de Milieuraad Almere bestond 10 jaar en dat was een mooie aanleiding.'

'Het geld was zo op, we konden het goed gebruiken', zegt de voorzitter van de Milieuraad Almere, Henk Wortel (overleden in 2005). Om de herinnering aan de geste niet te laten vervliegen besloten de leden voor eigen rekening een boom aan te schaffen en te planten.

De Milieuraadboom is in 2005 slachtoffer geworden van onderhoudswerkzaamheden maar door nieuwe aanplant is de oude situatie hersteld.

 
Millieuraadboom
De Milieuraadboom in 2002
Om de herinnering aan de geste niet te laten vervliegen besloten de leden voor eigen rekening een boom aan te schaffen en te planten.

De Milieuraadboom is in 2005 slachtoffer geworden van onderhoudswerkzaamheden maar door nieuwe aanplant is de oude situatie hersteld.
De Milieuraadboom in 2002
Een abusievelijk gevelde Milieuraadboom in 2005