BOOM
verhalen

Een kleine
geschiedenis
van Almere
Nederlandse naam   roepnaam   latijnse naam   bomenkrant   genootschap   colofon  

Drie Generaties Boom

[locatie]
Stadslandgoed de Kemphaan
Kemphaanstraat
tegenover Stad & Natuur
[gps]
locatiekaart
52.341091, 5.273778 E 5°16'25.60" N 52°20'27.93"
[plantdatum]
2 december 2006
[Nederlandse naam]

Zomereik

[categorie]
officiƫle en niet officiƫle bomen

Drie Generaties Boom


Almere is een jonge stad. Maar er zijn al generaties mee verbonden.

Sake, Evert en Mark zijn achtereenvolgens opa, vader en zoon. Van alle drie stond de wieg in Friesland maar het arbeidzame leven speelde zich gedeeltelijk of volledig af in Almere en ook nog eens op hetzelfde vakgebied.

Sake Banga (geboren 1923) kwam in 1971 in dienst van de toenmalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Sake was opzichter en hield zich in de nog lege polder bezig met onder meer de aanplant van het Almeerderhout, het grootste loofbos van Almere. Hij heeft nog een tijdje op het stadslandgoed gewoond, waarbij de kleinkinderen in de bomen klommen waar nu de apen spelen. Op zijn 65e trok Sake zich met zijn vrouw Ankje in Friesland terug voor een welverdiend pensioen.

Evert (geboren 1951) ging in 1982 bij dezelfde rijksdienst aan de slag en ging later over naar de gemeente Almere. Dat markeert ook de belangrijke overgang van aanplant naar beheer, van nieuw naar bestaand en van idee naar gebruik.
 
Drie-Generaties-Boom
Evert was en is nu voor de gemeente in verschillende functies actief met het beheer van bossen en stedelijk groen. Hij komt dus regelmatig tegen wat zijn vader heeft aangeplant.

Mark (geboren 1979) is als bomenspecialist in Almere werkzaam. Hij hanteert de zaag en het snoeimes als dat nodig is om het werk van zijn vader en opa in goede banen te leiden. Daarnaast wint hij graag prijzen in competities die met regelmaat door de groenbranche worden georganiseerd. Zijn werk met bomen heeft ook een creatieve component. Bekijkt u daarvoor het door hem gemaakte beeld van de houten leeuw dat op de speelhof van het stadslandgoed is te zien, of de houten ekster bij het Eksternest in het Beginbos.

De zomereik, die u door het gat van de infozuil kunt zien, is door de familie Banga geplant op 2 december 2006.