BOOM
verhalen

Een kleine
geschiedenis
van Almere
Nederlandse naam   roepnaam   latijnse naam   bomenkrant   genootschap   colofon  

Dikste wilg van Almere

[locatie]
Lepelaarplassen
lepelaarpad
[gps]
locatiekaart
52.400475, 5.202885 E 5°12'10.39" N 52°24'1.71"
[Nederlandse naam]

Schietwilg

[latijnse naam]

Salix alba

[categorie]
bijzondere bomen

Dikste wilg van Almere


De Dikste wilg heeft in augustus 2013 op borsthoogte een omtrek van 485 centimeter. Hij is daarmee waarschijnlijk de dikste wilg van Almere. Hij is twee keer eerder gemeten. De omtrek in juni 2004 bedroeg 375 centimeter en in oktober 2006 was dat 442 centimeter.

Zijn leven is mogelijk begonnen als een zaadje, dat weggewaaid is uit opslag van wilgen. Deze wilgen werden in gevlochten vorm als matten gebruikt voor de fundering van de Oostvaardersdijk. Opslag wil zeggen dat deze wilgen tussen de basaltstenen van het dijktalud zijn opgegroeid.
Het geboortejaar van Dikste wilg moet liggen vlak na de jaren waarin Zuidelijk Flevoland droogviel, dat was in het jaar 1968.

Om een bezoek te brengen aan deze boom moet u een fiets/wandelpad volgen dat in de loop van de tijd veel aan aantrekkingskracht heeft gewonnen. Het combineert een mooie, grootschalige recreatieve waterplas met het zicht op aantrekkelijke woonwijken en stukjes ruige natuur.
 
Dikste-wilg-van-Almere
Een foto van de Dikste wilg van Almere in 2002
Er is alle reden om op zijn minst een keer een rondje Lepelaarplassen te doen. Het pad loopt van het Trekvogelpad naar de Oostvaardersdijk.
U vindt de boom het pad volgend vanaf het Trekvogelpad, nadat u een brug over de tocht passeert, 540 meter na de brug. De wilg staat na de eerste bocht en vlak voor de tweede bocht in het fietspad gerekend vanaf de brug. Maar, hij laat zijn stam niet zomaar zien. Die gaan schuil onder zijn wild uitstekende takken, want daar heeft hij op die mooie plek alle ruimte voor.
Een foto van de Dikste wilg van Almere in 2002
De dikste wilg in mei 2012