BOOM
verhalen

Een kleine
geschiedenis
van Almere
Nederlandse naam   roepnaam   latijnse naam   genootschap   colofon  

Beukeik

[locatie]
Beginbos
Muiderweg/Nestplaats
Parkeerplaats bij het Eksternest
[gps]
locatiekaart
52.349641, 5.212015 E 5°12'43.25" N 52°20'58.71"
[plantdatum]
1992
[Nederlandse naam]

beuk

[latijnse naam]

Fagus sylvatica Asplenifolia

[categorie]
bijzondere bomen

Toneelrekwisiet bij Vara's Vroege Vogels


Op 25 juni 1978 bestaat het Vara radioprogramma Vroege Vogels tien jaar. Ter gelegenheid daarvan wil de Bomenstichting een bos aanleggen dat is vernoemd naar het radioprogramma.

De Bomenstichting begint met verkoop van certificaten en de gemeente Almere biedt aan een deel van het Beginbos opnieuw in te richten en het als Vroege Vogelbos te laten vernoemen naar Vroege Vogels.
Het plan gaat door en de gemeentelijke landschapsarchitect Martin Looije maakt het ontwerp. Het Vroege Vogelbos krijgt een speelfunctie en een educatieve functie.

Het Vroege Vogelbos wordt feestelijk geopend op 20 december 1991. Aanwezig zijn onder meer Marcel van Dam, voorzitter van de Vara, minister Ed Nijpels van Volskshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Cees de Cloe, burgemeester van Almere.
Minister Nijpels plant bij deze gelegenheid een moerascypres ('Ed en Edje'). Marcel van Dam en Cees de Cloe worden het er snel over eens om de opnames van de tv-editie van Vroege Vogels te laten plaatsvinden in het Eksternest.

In die tijd krijgt de Vara van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu subsidie voor een televisieversie van het radioprogramma 'Vroege Vogels'.
Het programma wordt gedurende enkele seizoenen uitgezonden vanuit het Eksternest.
 
Beukeik
de beuk in het voorjaar van 2012
Door verschillende oorzaken wordt het niet het succes dat men ervan verwacht. Na vier seizoenen (waarvan twee in het Eksternest) stoppen de uitzendingen in 1992.
Het gebouw is er wel door veranderd. Het krijgt bij de verbouwing voor het tv-programma aan de achterkant van een groot raam.

Toneelrekwisieten
Een treures en een Fagus sylvatica quercifolia hebben als rekwisiet gediend bij de tv-opnames. Nadat de tv-versie van het programma is beƫindigd zijn beide bomen buiten herplant. De treures staat aan de linkerkant van het wandelpad, dat aan de achterkant van het Eksternest begint, tegenover de Ginkgo Biloba en de vijver aan de andere kant van het pad.

De Fagus sylvatica quercifolia staat op de rotonde bij de parkeerplaats.

De Fagus sylvatica 'Quercifolia' is een vrij grote boom met een breed bolvormige kroon. De hoogte is circa 20 m. Het groene blad vertoont gelijkenis met dat van de eik (Quercus). Het is eirond tot langwerpig van vorm met korte, brede lobben. De bladrand is soms iets getand. Het blad is zeer regelmatig van vorm en kleurt in de herfst geelbruin. Het is een opvallend bloeiende boom.
de beuk in het voorjaar van 2012
In volle tooi in mei 2012